perjantai 19. huhtikuuta 2019

Norwegian week

HVL järjestää joka lukukausi nursing-vaihtareille Norwegian weekin. Ylhäältä näette meidän ohjelman ko. viikolle. Vaikka ensin olin hieman epäileväinen, loppuviikosta olin hyvin tyytyväinen. Viikko oli älyttömän mielenkiintoinen. Ja harjoittelusta sai viikon vapaata ;). 
Suuri osa viikosta meni luennoilla istuessa, mutta se ei haitannut ollenkaan, sillä ne olivat erittäin mielenkiintoisia. Erityisesti mieleen jäi Bjarne Vandeskogin luennot identiteetistä. Myös luento parantumattomien haavojen hoidosta oli erittäin mielenkiintoinen ja opettava. Arne Langøen osasi erittäin käytännönläheisesti ja mukaansa tempaavasti esittää asiansa. Häntä ei siis turhaan kutsuta HVL:n parhaaksi hoitotyön opettajaksi. Hänestä myös näki kuinka omistautunut ja innoissaan hän on opettamastaan aiheesta. 
Kuulimme myös vähän Haugesundin historiasta, kun tapasimme Haugesundin pormestarin (joka muuten sattumoisin on myös lääkäri ja tekee lääkärintöitä edelleen) kaupungintalolla (josta ylhäällä oleva kuva on otettu) ja kävimme Viikinkimuseossa. Oli erittäin mielenkiintoista kuulla millä tavalla tämä kaupunki on rakentunut. Ketään tosin ei yllättänyt, että kalatalous on ollut pääelinkeino täällä. 
Viikinkimuseo oli myös mielenkiintoinen, vaikken ole koskaan juuri perehtynyt tai ollut erityisen kiinnostunut ko. aikakaudesta. Jos jostain syystä eksytte joskus Haugesundiin, suosittelen ehdottomasti käymään. Seuraavaksi pari kuvaa museosta:

Lisäksi saimme kuulla hieman kätilöiden työnkuvasta ja siitä, miten raskaanaolevia hoidetaan Norjassa. Pieniä yksityiskohtia ja eri käyntien määrää lukuunottamatta hoito ei eronnut Suomesta. Tulevan äidin tukemista elämän kaikilla osa-alueilla korostettiin paljon. Se tuntuu olevan erittäin tärkeässä roolissa täällä. Kotisynnytyksiä ei käytännössä juuri koskaan ole ja alatiesynnytykseen kannustetaan ja suunniteltujen sektioiden määrä on erittäin alhainen. Synnytyspelkojen poistamiseen/lieventämiseen on panostettu erittäin paljon. Ehkä siksi moni synnyttävä valitsee kuitenkin  loppujen lopuksi alatiesynnytyksen. 
Viikon lopuksi tuli ensimmäinen suru, sillä ensimmäinen vaihtari - ja vielä suomalainen - lähti kotiin. Se todensi vähän sitä, että täältä ihan tosissaan lähdetään joskus kotiin. Meillä oli sitten läksiäisbileet Jussille ko. viikon perjantaina. Vaikka haikeilla fiiliksillä oltiin, sai Norwegian week arvoisensa päätöksen. Kaikki vaihtarit (ei vain nursing) olivat yhdessä ja pidettiin hauskaa. Ja mikä tärkeintä: saimme kuunnella suomalaista musiikkia.

Voisin sanoa, että Norwegian week oli paras kokonainen viikko, joka minulla on täällä tähän mennessä ollut. 

♥: Johanna 

ps. kevät on virallisesti saapunut vihdoin Haugesundiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti